Stadhuis, 2011

+ Harelbeke

+ Foto’s: Tim Van de Velde
+ Locatie: Markstraat - Harelbeke
+ Nieuwbouw | renovatie | restauratie
+ Opdrachtgever: Stadsbestuur Harelbeke
+ Stabiliteit: Lieven Vangeluwe
+ Technieken: Freddy Clauwaert

Door de groei van stad en stadhuis ontstaat de behoefte voor een betere dienstverlening aan de burger, extra kantoor- en vergaderruimte en een heldere circulatie voor de volledige site. In het verleden groeide deze veeleer op basis van ad hoc beslissingen om snel aan de hoogste noden te voldoen. In 2007 ontwikkelt Dehullu Architecten een masterplan om te anticiperen op toekomstige noden. In 2010 biedt een uitbreiding van de huidige site zich aan door de aankoop van de aangrenzende 19-eeuwse vlasfabriek, op dat moment in gebruik als academie. Om de circulatie op de site beter te structureren wordt het nieuwe inkomgebouw geplaatst centraal op de site, gelegen tussen twee historisch waardevolle gebouwen.
Het nieuwe inkomgebouw verbindt de beide aanpalende gebouwen. Geen van de verdiepingsvloeren bevinden zich op hetzelfde niveau. De uitdaging bestaat er in om alle verdiepingen toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. De verticale circulatie wordt dan ook strategisch gekozen.
Door de centrale ligging van het stadhuis, gelegen op het snijpunt van 2 belangrijke invalswegen, kan het nieuwe inkomgebouw een accent vormen in de huizenrij. Er wordt gekozen voor een vuilafstotende, helder witte gevel- en dakbekleding. Door deze duurzame materiaalkeuze is geen bijkomende actieve koeling nodig, doorgaans een grote kost in kantoorgebouwen.

Press & Awards: