Auditorium AZ Groeninge, 2014

+ Kortrijk

+ Akoestiek : Avitech - Brugge
+ Foto’s: Dennis De Smet
+ Locatie: Pres. Kennedylaan - Kortrijk
+ Nieuwbouw
+ Opdrachtgever: AZ Groeninge VZW
+ Openbaar
+ Stabiliteit: Lieven Vangeluwe
+ Technieken: Dehullu Architecten

Het auditorium maakt deel uit van een congrescentrum dat gelegen is op een uithoek van de site van het Algemeen Ziekenhuis in Kortrijk. Het ziekenhuis zelf en de bijhorende infrastructuur is ontworpen op een ‘streng’ cartesiaans assenstelsel. Het auditorium wordt ontworpen als een gebouw met een eigen identiteit, als een plek waar personeel en bezoekers zich kunnen afzonderen in een sfeer die zich onderscheidt van die van het ziekenhuis. Het gebouw wordt niet ontworpen op een stelsel van een x- en y-as, maar als een boogvormige lijn, geïntegreerd in een groene omgeving.
Het gebouw is een uitbreiding op een bestaande villa, gebouwd in ‘hoevestijl’. Deze villa wordt ingericht als congrescentrum met een zestal vergaderzalen. Door de ligging van het auditorium was het noodzakelijk om een dubbele ingang te voorzien, waarbij elke ingang gelegen is op een verschillend niveau. De helling van het auditorium maakt gebruik van dit niveauverschil en verbindt de 2 inkomniveaus.
De gebogen vorm wordt gematerialiseerd in metselwerk, waarbij de gevelstenen verticaal gemetseld zijn. Door de ‘tapse’ en gebogen vorm van de muren was dit de meest logische manier om de gevelstenen te metselen. De traphal wordt verlicht met een kunstwerk, de ‘Light Blubs’, van de Nederlandse kunstenares Pieke Bergmans.
Het auditorium is geschikt voor 230 bezoekers.

Press & Awards :

34 sociale woningen – Zone Losschaert, 2021

+ Zwevegem

+ Locatie: Hinnestraat - Zwevegem
+ Nieuwbouw
+ Press & Awards : nominatie voor de internationale Brick Award 22
+ Stabiliteit: Dehullu Architecten
+ Technieken: Dehullu Architecten
+ VMSW
+ WM ELan

Dehullu Architecten wint de wedstrijd voor het bouwen van 34 sociale woningen op de zone Losschaert in Zwevegem. Dit pilootproject op het vlak van waterhuishouding kadert binnen de visie van de intercommunale Leiedal. Ondanks de ondergrond van klei wordt maximaal ingezet op infiltratie, recuperatie en buffering van hemelwater. De verschillende bekkens, grachten en wadi’s worden landschappelijke meerwaardes en structureren de site.

De 34 woningen volgen de suggestie van het RUP en worden ingericht op perceelbreedtes van 6m. Het terugspringen van gevelvlakken, gebruikelijk voor achtergevels, wordt hier aan de voorgevel uitgewerkt als een kwaliteit. Meteen worden de carports geïntegreerd in het volumespel. Alle woningen zijn ‘doorzon’ en beschikken over een private tuin, ook de gestapelde woningen.

Dit project werd genomineerd voor de internationale Brick Award 2022.

Opdrachtgever : WM Elan (vroeger Eigen Haard Zwevegem)

 

40 sociale woningen – Leanderhof, 2023

+ Zwevegem

+ Locatie : Bekaertstraat - Deerlijkstraat
+ Nieuwbouw
+ Opdrachtgever WM Elan
+ Press & Awards: wedstrijd 1° plaats.
+ Stabiliteit: Dehullu Architecten
+ Technieken: Dehullu Architecten
+ VMSW

Dehullu Architecten wint de wedstrijd voor het bouwen van 40 sociale woningen voor het Leanderhof in Zwevegem.  Het gaat om het bouwen van 22 huurappartementen en 18 sociale huurwoningen.  De woningen worden gerealiseerd in het hart van de gemeente op de plaats van een oude industriële site van staaldraadfabrikant Bekaert.  De site wordt gesaneerd en eveneens opgewaardeerd met het nieuwe hoofdkwartier van Bekaert (onwerp van Sileghem & Partners) en private ontwikkeling door CAAAP (ontwerp van B2Ai).  De opdrachtgever is WM Elan (vroeger Eigen Haard Zwevegem).

Therapeutisch Centrum, 2017

+ Kortrijk

+ Locatie: Pres. Kennedylaan - Kortrijk
+ Nieuwbouw | Renovatie
+ Opdrachtgever: AZ Groeninge VZW
+ Stabiliteit: Lieven Vangeluwe
+ Technieken: Dehullu Architecten

Het nieuwe therapeutisch centrum voor het ziekenhuis van AZ Groeninge wordt strategisch niet in het ziekenhuis zelf ondergebracht. Zo krijgt de ‘patiënt’ niet het label ‘ziek’. Het therapeutisch centrum is een open centrum en de therapieën zijn gericht op herintegratie in de maatschappij. De nabijheid van het ziekenhuis garandeert wel alle zorg en deskundigheid. De keuze voor de inplanting valt op een oude vierkantshoeve in een uithoek van de site. De hoeve is al terug te vinden op de 18° – eeuwse Ferrariskaarten en is dan ook beschermd door Onroerend Erfgoed. De stallingen en de schuur van de hoeve worden grotendeels intact gehouden en gerestaureerd zodat deze nieuwe functies kunnen herbergen.
De nieuwbouw wordt als een schakelgebouw ontworpen tussen schuur en stallingen. Hierdoor ontstaat 1 complex, waardoor toegankelijkheid en functionaliteit geoptimaliseerd worden. De nieuwe uitbreiding zoekt contact met het natuurlijke op de site : de buffervijver van het regenwater, tevens reservoir van bluswater. De vele watervogels en aanwezige flora in en rond de vijver vormen een verademing op de site van het ziekenhuis. De therapieruimtes kragen uit boven het wateroppervlak. De psyche van ‘patiënt’ en ‘verzorger’ worden omgeven door rust en waterleven.

Stadhuis, 2011

+ Harelbeke

+ Foto’s: Tim Van de Velde
+ Locatie: Markstraat - Harelbeke
+ Nieuwbouw | renovatie | restauratie
+ Opdrachtgever: Stadsbestuur Harelbeke
+ Stabiliteit: Lieven Vangeluwe
+ Technieken: Freddy Clauwaert

Door de groei van stad en stadhuis ontstaat de behoefte voor een betere dienstverlening aan de burger, extra kantoor- en vergaderruimte en een heldere circulatie voor de volledige site. In het verleden groeide deze veeleer op basis van ad hoc beslissingen om snel aan de hoogste noden te voldoen. In 2007 ontwikkelt Dehullu Architecten een masterplan om te anticiperen op toekomstige noden. In 2010 biedt een uitbreiding van de huidige site zich aan door de aankoop van de aangrenzende 19-eeuwse vlasfabriek, op dat moment in gebruik als academie. Om de circulatie op de site beter te structureren wordt het nieuwe inkomgebouw geplaatst centraal op de site, gelegen tussen twee historisch waardevolle gebouwen.
Het nieuwe inkomgebouw verbindt de beide aanpalende gebouwen. Geen van de verdiepingsvloeren bevinden zich op hetzelfde niveau. De uitdaging bestaat er in om alle verdiepingen toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. De verticale circulatie wordt dan ook strategisch gekozen.
Door de centrale ligging van het stadhuis, gelegen op het snijpunt van 2 belangrijke invalswegen, kan het nieuwe inkomgebouw een accent vormen in de huizenrij. Er wordt gekozen voor een vuilafstotende, helder witte gevel- en dakbekleding. Door deze duurzame materiaalkeuze is geen bijkomende actieve koeling nodig, doorgaans een grote kost in kantoorgebouwen.

Press & Awards:

25 sociale woningen – Proones II, 2020

+ Poperinge

+ Architectuur: i.s.m. Net-Architectuur
+ Locatie : Bommelbilk - Poperinge
+ Nieuwbouw
+ Opdrachtgever: De Mandel cvba
+ Press & Awards: wedstrijd 1° plaats.
+ Stabiliteit: Dehullu Architecten
+ Technieken: Net-architectuur
+ VMSW

De TV Dehullu Architecten-Net Architectuur wint de wedstrijd voor het bouwen van 25 sociale woningen in Poperinge.

OLV-Kerk, 2014

+ Kortrijk

+ Locatie: Deken Zegerplein - Kortrijk
+ Opdrachtgever: kerkfabriek

  • Restauratie & onderhoudswerken in verschillende fases
  • 2000 – 2014 : Onderhoudswerken
  • 2008 : Restauratie muurschilderingen Gravenkapel
  • 2013-2014 : Restauratie binnenuitrusting i.s.m. Johan Grootaers, expert erfgoed

Kaaitheater, 1998

+ Brussel

+ Locatie: Sainctelaittesquare - Brussel
+ Opdrachtgever: Kaaitheater
+ Renovatie
+ Stabiliteit: Dehullu Architecten
+ Technieken: Dehullu Architecten

Het theater wordt eind de jaren 1990 grondig gerenoveerd. De zaal, inclusief podium en theatertechnieken worden up-to-date gesteld. Het Lunatheater wordt zo Kaaitheater. De bijhorende appartementen worden eveneens grondig gerenoveerd.