Therapeutisch Centrum

+ Kortrijk

+ Locatie: Pres. Kennedylaan - Kortrijk
+ Nieuwbouw | Renovatie
+ Opdrachtgever: AZ Groeninge VZW
+ Stabiliteit: Lieven Vangeluwe
+ Technieken: Dehullu Architecten

Het nieuwe therapeutisch centrum voor het ziekenhuis van AZ Groeninge wordt strategisch niet in het ziekenhuis zelf ondergebracht. Zo krijgt de ‘patiënt’ niet het label ‘ziek’. Het therapeutisch centrum is een open centrum en de therapieën zijn gericht op herintegratie in de maatschappij. De nabijheid van het ziekenhuis garandeert wel alle zorg en deskundigheid. De keuze voor de inplanting valt op een oude vierkantshoeve in een uithoek van de site. De hoeve is al terug te vinden op de 18° – eeuwse Ferrariskaarten en is dan ook beschermd door Onroerend Erfgoed. De stallingen en de schuur van de hoeve worden grotendeels intact gehouden en gerestaureerd zodat deze nieuwe functies kunnen herbergen.
De nieuwbouw wordt als een schakelgebouw ontworpen tussen schuur en stallingen. Hierdoor ontstaat 1 complex, waardoor toegankelijkheid en functionaliteit geoptimaliseerd worden. De nieuwe uitbreiding zoekt contact met het natuurlijke op de site : de buffervijver van het regenwater, tevens reservoir van bluswater. De vele watervogels en aanwezige flora in en rond de vijver vormen een verademing op de site van het ziekenhuis. De therapieruimtes kragen uit boven het wateroppervlak. De psyche van ‘patiënt’ en ‘verzorger’ worden omgeven door rust en waterleven.

Stadhuis

+ Harelbeke

+ Foto’s: Tim Van de Velde
+ Locatie: Markstraat - Harelbeke
+ Nieuwbouw | renovatie | restauratie
+ Opdrachtgever: Stadsbestuur Harelbeke
+ Stabiliteit: Lieven Vangeluwe
+ Technieken: Freddy Clauwaert

Door de groei van stad en stadhuis ontstaat de behoefte voor een betere dienstverlening aan de burger, extra kantoor- en vergaderruimte en een heldere circulatie voor de volledige site. In het verleden groeide deze veeleer op basis van ad hoc beslissingen om snel aan de hoogste noden te voldoen. In 2007 ontwikkelt Dehullu Architecten een masterplan om te anticiperen op toekomstige noden. In 2010 biedt een uitbreiding van de huidige site zich aan door de aankoop van de aangrenzende 19-eeuwse vlasfabriek, op dat moment in gebruik als academie. Om de circulatie op de site beter te structureren wordt het nieuwe inkomgebouw geplaatst centraal op de site, gelegen tussen twee historisch waardevolle gebouwen.
Het nieuwe inkomgebouw verbindt de beide aanpalende gebouwen. Geen van de verdiepingsvloeren bevinden zich op hetzelfde niveau. De uitdaging bestaat er in om alle verdiepingen toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. De verticale circulatie wordt dan ook strategisch gekozen.
Door de centrale ligging van het stadhuis, gelegen op het snijpunt van 2 belangrijke invalswegen, kan het nieuwe inkomgebouw een accent vormen in de huizenrij. Er wordt gekozen voor een vuilafstotende, helder witte gevel- en dakbekleding. Door deze duurzame materiaalkeuze is geen bijkomende actieve koeling nodig, doorgaans een grote kost in kantoorgebouwen.

Press & Awards:

Wijnhandel Vintology

+ Merelbeke

+ Beschermd monument
+ Foto’s: Klaas Verdru
+ Locatie : Merelbeke
+ Stabiliteit: Dehullu Architecten

Renovatie en restauratie van de kasteelhoeve Ysebrant de Lendonck.  Voor de opslag van wijnen wordt in de stallingen gewerkt volgens het ‘doos-in-doos’ principe.  De wijnen kunnen zo in een perfect geklimatiseerde ruimte worden bewaard. (constante temperatuur en luchtvochtigheid)

Om de kwaliteit van de bestaande gebouwen te benadrukken wordt gewerkt met een spiegelende bekleding van deze doos.  Er ontstaat een surrealistisch spel van weerkaatsingen.  Als een juwelenkistje wordt de koelbox zo een opslagruimte voor kostbare waar.

Duopraktijk

+ Kortrijk

+ Foto’s: Tim Van de Velde
+ Locatie: Deerlijkstraat - Kortrijk
+ Nieuwbouw
+ Opdrachtgever: privé
+ Stabiliteit: Dehullu Architecten
+ Technieken: Dehullu Architecten

De tandartsenpraktijk bevindt zich in het verlengde van het perceel van de private woning van de opdrachtgever. De tuin vormt de schakel tussen woning en praktijkruimtes. De geringe oppervlakte van de bouwzone geeft de aanleiding om de praktijkruimtes te voorzien op de eerste verdieping. Door een verschuiving van de beide praktijkruimtes ontstaan 2 secundaire ruimtes : het labo enerzijds en circulatieruimte anderzijds. De praktijkruimtes krijgen een accent in de hoogte. Deze ruimtelijkheid met zenitale lichtinval waarborgt de privacy van de patiënten enerzijds en de privacy ten opzichte van de private tuin anderzijds.