Auditorium AZ Groeninge, 2014

+ Kortrijk

+ Akoestiek : Avitech - Brugge
+ Foto’s: Dennis De Smet
+ Locatie: Pres. Kennedylaan - Kortrijk
+ Nieuwbouw
+ Opdrachtgever: AZ Groeninge VZW
+ Openbaar
+ Stabiliteit: Lieven Vangeluwe
+ Technieken: Dehullu Architecten

Het auditorium maakt deel uit van een congrescentrum dat gelegen is op een uithoek van de site van het Algemeen Ziekenhuis in Kortrijk. Het ziekenhuis zelf en de bijhorende infrastructuur is ontworpen op een ‘streng’ cartesiaans assenstelsel. Het auditorium wordt ontworpen als een gebouw met een eigen identiteit, als een plek waar personeel en bezoekers zich kunnen afzonderen in een sfeer die zich onderscheidt van die van het ziekenhuis. Het gebouw wordt niet ontworpen op een stelsel van een x- en y-as, maar als een boogvormige lijn, geïntegreerd in een groene omgeving.
Het gebouw is een uitbreiding op een bestaande villa, gebouwd in ‘hoevestijl’. Deze villa wordt ingericht als congrescentrum met een zestal vergaderzalen. Door de ligging van het auditorium was het noodzakelijk om een dubbele ingang te voorzien, waarbij elke ingang gelegen is op een verschillend niveau. De helling van het auditorium maakt gebruik van dit niveauverschil en verbindt de 2 inkomniveaus.
De gebogen vorm wordt gematerialiseerd in metselwerk, waarbij de gevelstenen verticaal gemetseld zijn. Door de ‘tapse’ en gebogen vorm van de muren was dit de meest logische manier om de gevelstenen te metselen. De traphal wordt verlicht met een kunstwerk, de ‘Light Blubs’, van de Nederlandse kunstenares Pieke Bergmans.
Het auditorium is geschikt voor 230 bezoekers.

Press & Awards :

  • Brick Award 2016 (Winnaar in de categorie ‘public use’) – video
  • Winnaar ‘Iconic Award 2015’ georganiseerd door de German design council
  • Finalist Architizer A+ Awards (2015)
  • Fab-awards 2015, selectie
  • Publicaties Web : Dezeen, Archdaily, Europaconcorsi, Architizer,…
  • Publicaties Print : A+ 261, Plan 04, Belgium New Architecture 6, ‘bouwen met baksteen’,…